Photoshop Tutorial (Double Picture)
Sunday, 15 April 2012
Assalammualaikum warahmatullahiwabarokatuh. :)
Hari ni munirah ade buat lagi satu tuto, munirah buat ni pon sebab nak ajar adik nana ni.
Tuto ni speacially untuk dia lah. Tapi tak semestinya korang tak boleh guna :)
Kalau tak nampak just klik gambar yg ade tau. Mari kita mulakan.

Buka Photoshop dahulu :)
Korang boleh download kalau tak ade. Kat sini CS5 dan kat sini CS3.
Kredit to wan hazel :)

Lepas dah buka PS tu, korang tekan File > Open. Dia akn keluar benda ni. Korang pilih la gambar yang korang nak guna dulu , lepastu tekan OPEN.


Dia akan keluar like this.


Lepas dah ade gambar tu, korang pegi lagi sekali dekat File > Place. Ni untuk pilih gambar yg kedua. Berbeza tau PLACE dengan OPEN. Nanti dia keluar macam ni.


Dia keluar macam ni la nanti


Then, korang tekan crop. (macam dalam gambar ni)


Korang buat je la bagi besar. tahu tak macam mana nak crop ? kalau tak tahu, cuba la try dulu buat. sebab munirah tak tau nak terang macam mana. Lagipon munirah tak pandai nak guna Adobe Flash nak buat video :(
Kalau boleh, crop lah bagi besar macam nih.


Korang ubah la gambar yang kedua tu ke tepi dengan menggunakan benda ni.


ubh la mcm mna pon, jangan bagi dia bertindih. ni contohnya :


Then, korang tekan gambar pemadam, takkanlah pemadam pon tak tahu T^T


Kalau boleh pilih jenis yg mcm dalam gambar kt atas ni. Saiz ikot kesesuaian gambar lah.
Lepas tu padam lah gambar yang kedua tu, pandai padam tak ?
Macam ni, padam jangan bagi nampak line lah. *TOLONG JANGAN PADAM SEMUA.


Then pandai-pandai lah, tambah benda-benda yang penting okay ?
Selamat Mencuba !

Labels:



0 Comments:

Post a Comment

I will reply your comment as soon as possible ^^





Blog Owner
FOLLOW
I'm Munirah and this is my official blog. Do not open my page source please. Copyright by me. All the pixel I got from Pixel Dreams.

Facebook ~ Twitter ~ Instagram
TUTORIAL
FREEBIES
Let's Chat